Sposób przygotowania:
zapiekanka z maślakami
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przestudzić, obrać z łupinek i pokroic na plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki.Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebule, dodać grzyby i smażyć razem chwilę, doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić na plasterki.Śmietanę zmiksować razem z jajkami. Doprawić do smaku. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem. Ułożyć w niej warstwami ziemniaki, grzyby i ogórki. Każdą z warstw posmarować sosem śmietanowym. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim wierzch zapiekanki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Przed podaniem posypać natką.