Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsa mielonego i z ziemniaków
Ziemniaki obrać i nastawić je na gotowanie w wodzie z dodatkiem soli. Gdy ziemniaki się gotują to cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mielone mięso i podsmażać całość na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, podsmaży się dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz po szczypcie kminku, ziół prowansalskich i słodkiej mielonej papryki. Mięso z dodatkiem koncentratu i przypraw zamieszać i podsmażać jeszcze jedynie przez chwilę doprawiając całość na koniec solą i pieprzem do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oleju. Na spód naczynia wyłożyć podsmażone mielone mięso. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc za pomocą tłuczka z masłem i z mlekiem. Doprawić utłuczone ziemniaki pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną soli do smaku. Na ułożone w naczyniu mięso mielone wyłożyć utłuczone ziemniaki. Wyrównać ziemniaki i przykryć je żółtym serem (ja użyłam sera żółtego - edamskiego w plastrach, wykorzystałam około 80g sera, ale można ser zetrzeć na wierzch zapiekanki na tarce). Zapiekankę przykrytą żółtym serem przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ją przez kilkanaście minut, aż ser się rozpuści i reszta składników podgrzeje (potrwa to około 15 - 20 minut).
kasia900