dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super smaczna zapiekanka z mielonej szynki wieprzowej i ziemniaków z dodatkiem sporej ilości wspaniałej zielonej pietruszki

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

 

  • 4 spore ziemniaki
  • 60 dag mięsa mielonego z szynki
  • 3/4 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 4 łyżki startego sera (grana padano)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i rozłożyłam w nim połowę ziemniaków, które posypałam solą i pieprzem. Cebulę obrałam i pokroiłam w talarki i rozłożyłam na ziemniakach. Mięso wymieszałam z posiekaną pietruszką i kaszką, doprawiłam solą i pieprzem i ułożyłam na cebuli. Na mięsie ułożyłam kolejną warstwę z pozostałych ziemniaków. Na wierzchu ułożyłam pokrojonego pomidora, a na koniec posypałam jeszcze solą i pieprzem i polałam śmietanką. Wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam 30 minut. Na talerzu posypałam startym serem. Podałam z upieczonymi burakami pokrojonymi w plastry skropionymi octem balsamicznym i odrobiną oleju sezamowego.
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Pierwszą warstwę ziemniaków przykryta krążkami cebuli
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
warstwa z mielonego mięsa z dużą ilością pietruszki
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Na wierzchu reszta ziemniaków i plastry pomidora
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Całość polana śmietaną wędruje do rozgrzanego piekarnika