Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i rozłożyłam w nim połowę ziemniaków, które posypałam solą i pieprzem. Cebulę obrałam i pokroiłam w talarki i rozłożyłam na ziemniakach. Mięso wymieszałam z posiekaną pietruszką i kaszką, doprawiłam solą i pieprzem i ułożyłam na cebuli. Na mięsie ułożyłam kolejną warstwę z pozostałych ziemniaków. Na wierzchu ułożyłam pokrojonego pomidora, a na koniec posypałam jeszcze solą i pieprzem i polałam śmietanką. Wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam 30 minut. Na talerzu posypałam startym serem. Podałam z upieczonymi burakami pokrojonymi w plastry skropionymi octem balsamicznym i odrobiną oleju sezamowego.