ewcik89

ewcik89

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 6]

zapiekanka z mięsem i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zapiekanka z mięsem, kalafiorem i mozzarellą

zapiekanka z mięsem i kalafiorem

Składniki:

zapiekanka z mięsem i kalafiorem

 

  • 1 kg kalafiora
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 30 dag mozzarelli
  • 1 jajko
  • 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek natki lub innych świeżych ziół do dekoracji
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

zapiekanka z mięsem i kalafiorem
1. Kalafiora oczyścić, opłukać, podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić różyczki kalafiora. Gotować 7 minut. Odcedźić na sitku. 2.Obrsć cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz czosnek. Mieszając usmażyć na szklisto. Dołożyć mięso i mocno przysmażyć. Mięsną masę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. 3.Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć masę mięsną. Przykryć połową plastrów mozzarelli. 5.Śmietanę zmiksować z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać mozzarellę. Na tym ułożyć różyczki kalafiora. Przykryć resztą sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. 5.Przed podaniem posypać pokrojonym w kosteczkę pomidorem. Udekorować ziołami.