Sposób przygotowania:
zapiekanka z mięsem i kalafiorem
1. Kalafiora oczyścić, opłukać, podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić różyczki kalafiora. Gotować 7 minut. Odcedźić na sitku. 2.Obrsć cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek posiekać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz czosnek. Mieszając usmażyć na szklisto. Dołożyć mięso i mocno przysmażyć. Mięsną masę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. 3.Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć masę mięsną. Przykryć połową plastrów mozzarelli. 5.Śmietanę zmiksować z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać mozzarellę. Na tym ułożyć różyczki kalafiora. Przykryć resztą sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. 5.Przed podaniem posypać pokrojonym w kosteczkę pomidorem. Udekorować ziołami.