Sposób przygotowania:
Zapiekanka z młodych ziemniaczków
Obrane ziemniaki, kroimy w niewielki plasterki i dajemy do osolonej wody gotując ok. 15 min. Cebulę w raz z szynką lub wędliną, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naturalny jogurt wymieszać z jajkami. Dodać również dwie garście żółtego sera i powtórnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, układać plasterki ugotowanych ziemniaczków. Posypać je ziołami oraz przyprawom do ziemniaków. Następnie dodać wymieszaną cebulę z wędliną/szynką. Na to posypać żółtym serem i ułożyć plasterki ziemniaczków. Mieszaniną, zrobioną z jogurtu naturalnego, polać całą zapiekankę. Wstawić do piekarnika na 200 stopni C i piec przez ok. 35 min. Można podawać z ketchupem.
gusia1000