Sposób przygotowania:
Zapiekanka z muszelek
Makaron gotujemy w/g przepisu. Na patelni rozgrzewamy olej. Rumienimy pokrojoną cebulkę, dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory razem z zalewą. Smażymy do odparowania. Doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy; Masło rozpuszczamy w rondelku, energicznie mieszając dosypujemy mąki a na końcu po trochu mleka. Jak sos zgęstnieje jak śmietana to ściągamy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dajemy 1/3 makaronu. Na makaron dajemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsem i 1/3 sosu beszamelowego. Na to nakładamy plastry sera żółtego. I tak przekładamy do wyczerpania przygotowanych produktów. Zapiekanka powinna na wierzchu mieć ser. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni aż ser się zarumieni.