Sposób przygotowania:
Zapiekanka z patelni
Ziemniaki obrać. Połowę gotować 10 -12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody, osaczyć. Surowe zetrzeć na tarce o dużych otworach, odcisnąć. Tak samo zetrzeć ziemniaki ugotowane, zmieszać je ze sobą. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, zioła, sól i pieprz, parmezan. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dno wyłożyć masą, smażyć na silnym ogniu 3 minuty. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i smażyć 8-10 minut. Patelnię przykryć talerzem, odwrócić, przełożyć zapiekankę na talerz. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć zapiekankę i smażyć na małym ogniu z drugiej strony 8-10 minut. Usmażyć jajka sadzone.Zapiekankę pokroić na porcje, na wierzchu każdej położyć jajko sadzone.
Magdusia1312
pusieczek2@wp.pl