darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Zapiekanka z patelni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekankę z patelni pokroić na porcje, na wierzchu każdej położyć jajko sadzone.

Zapiekanka z patelni

Składniki:

Zapiekanka z patelni

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z patelni
Ziemniaki obrać. Połowę gotować 10 -12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody, osaczyć. Surowe zetrzeć na tarce o dużych otworach, odcisnąć. Tak samo zetrzeć ziemniaki ugotowane, zmieszać je ze sobą. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, zioła, sól i pieprz, parmezan. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dno wyłożyć masą, smażyć na silnym ogniu 3 minuty. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i smażyć 8-10 minut. Patelnię przykryć talerzem, odwrócić, przełożyć zapiekankę na talerz. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć zapiekankę i smażyć na małym ogniu z drugiej strony 8-10 minut. Usmażyć jajka sadzone.Zapiekankę pokroić na porcje, na wierzchu każdej położyć jajko sadzone.