Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Zapiekanka z porów i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Formę na zapiekankę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Pory umyć, obrać z zewnętrzny

Zapiekanka z porów i sera

Składniki:

Zapiekanka z porów i sera

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z porów i sera
Formę na zapiekankę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Pory umyć, obrać z zewnętrznych liści, odciąć ciemno-zieloną część, część białą i jasnozieloną pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na grubej tarce. Jajka ubić z gałką muszkatołową, solą, pieprzem cayenne, świeżo startą 1/4 gałki muszkatołowej, resztą bułki tartej i serem. Na patelni przesmażyć pory na maśle – mają stracić surowiznę ale nie zrumienić się. Połączyć na patelni masę jajeczną z porami, wymieszać i lekko tężejącą masę wlać do formy. Zapiekać ok. 20 minut (aż się zrumieni). Podawać posypane zieloną pietruszką.