SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z pure ziemniaczanego

  • Etna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zapiekanka z pure ziemniaczanego

Podawać z surówką lub sosem.

Składniki:

Zapiekanka z pure ziemniaczanego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z pure ziemniaczanego
Ugotowane ziemniaki dobrze odparować, a następnie utrzeć drewnianą pałką dodając bardzo drobno pokrajaną cebulę podsmażoną na połowie margaryny, z równie drobno pokrajanymi pieczarkami. Dodać mleko, resztę margaryny i surowe jajka. Przyprawić masę do smaku solą i pieprzem, wsypać zieleninę. Prodiż lub inną formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Wyłożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię. Można posmarować ją śmietaną. Przed podaniem wstawić do zapieczenia. Lekko zrumienioną zapiekankę okroić nożem od boków naczynia, przykryć odpowiedniego kształtu półmiskiem, odwrócić do góry dnem. Zapiekanka dobrze zachowuje swój kształt.