Sposób przygotowania:
Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsemPrzygotowanie puree
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Do gorących dodać mleko, masło, przyprawę do ziemniaków, sól, paprykę słodką i ostrą. Następnie dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z przyprawami.
Przygotowanie zapiekanki
Cebulę, paprykę, pomidora pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć mięso mielone. Dodać warzywa. Smażyć razem ok. 10 minut. Dodać keczup, przyprawić bazylią, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć nadzienie mięsne, a na nie puree ziemniaczane. Z wierzchu posypać przyprawą do ziemniaków. Zapiekać w piekarniku ok. 45 minut aż ziemniaki się ładnie się zrumienią.