Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ruskich pierogówPrzygotowywanie pierogów
Ugotować ruskie pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu... czyli zamrożone wrzucić na wrzątek... u mnie czas gotowania od wypłynięcia ok 5-6 minut.
Następnie jeszcze ciepłe pierogi umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać serem mozzarella- ok 100 g.
Smażenie cukinii
Cukinię umyć pokroić w plastry i podsmażyć razem w pokrojoną w piórka cebulką. Posolić i mieszać w trakcie smażenia.
Cukinia powinna puścić sok więc oleju nie trzeba za dużo podlewać.
Układanie warzyw na pierogach
Podsmażone warzywa ułożyć na pierogach. Doprawić zapiekankę ziołami prowansalskimi oraz pieprzem
Przygotowanie masy jajecznej
Śmietanę wymieszać z jajkami, resztą mozzarelli. Doprawić do smaku. Zalać całą Potrawę powstałą masą i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 20-25 minut.
Można podawać na gorąco ale równie dobrze smakuje na zimno.
Jagodowa
Ania Hosz
Magdalena88