Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Zapiekanka z ruskich pierogów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak się jakoś złożyło, że w zamrażalniku była paczka gotowych ruskich pierogów i naszło mnie na "wariacje na temat". Polecam wyszło bardzo smaczne danie.

Zapiekanka z ruskich pierogów

Składniki:

Zapiekanka z ruskich pierogów

 

  • pierogi ruskie mrożone - 1/2 kg,
  • cukinia młoda- 1 szt,
  • cebula - 1 szt,
  • zioła prowansalskie - 2 łyżki,
  • olej do smażenia - 2 łyżki,
  • śmietana 18% - 200 ml
  • jajka - 2 szt,
  • ser mozzarella - 250 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ruskich pierogów

Przygotowywanie pierogów

Zapiekanka z ruskich pierogów
Pierogi ugotowac zgodnie z przepisem na opakowaniu

Ugotować ruskie pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu... czyli zamrożone wrzucić na wrzątek... u mnie czas gotowania od wypłynięcia ok 5-6 minut.

Następnie jeszcze ciepłe pierogi umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać serem mozzarella- ok 100 g.

Smażenie cukinii

Zapiekanka z ruskich pierogów
Cukinię razem z cebulka podsmazyć na odrobinie oleju

Cukinię umyć pokroić w plastry i podsmażyć razem w pokrojoną w piórka cebulką. Posolić i mieszać w trakcie smażenia.

Cukinia powinna puścić sok więc oleju nie trzeba za dużo podlewać.

Układanie warzyw na pierogach

Zapiekanka z ruskich pierogów
Warzywa ułozyć na pierogach i doprawić do smaku

Podsmażone warzywa ułożyć na pierogach. Doprawić zapiekankę ziołami prowansalskimi oraz pieprzem

Przygotowanie masy jajecznej

Zapiekanka z ruskich pierogów
Całe danie zalać przygotowana na bazie jaj i śmietany masą

Śmietanę wymieszać z jajkami, resztą mozzarelli. Doprawić do smaku. Zalać całą Potrawę powstałą masą i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 20-25 minut.

Można podawać na gorąco ale równie dobrze smakuje na zimno.