A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Zapiekanka z ryżu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

słodko,więc dzieciaki zajadają się,aż miło

Zapiekanka z ryżu

Składniki:

Zapiekanka z ryżu

 

  • 1,5 szklanki suchego ryżu lub 2 woreczki
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier
  • mała śmietanka 18%
  • ewentualnie bita śmietana jako dodatek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu
Ryż gotujemy z dodatkiem szczypty cukru waniliowego.Gdy ten się gotuje obieramy i tarkujemy nasze jabłka,po czym obficie posypujemy je cynamonem,niewielką ilością cukru waniliowego i do smaku zwykłym cukrem,mieszamy.Śmietanę lekko ubijamy,aby nam się spieniła,dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły do ugotowanego ryżu,a następnie naszą śmietanę.W naczyniu żaroodpornym układamy połowę masy ryżowej,następnie jabłka i znowu ryż.Posypujemy cynamonem i cukrem.Pieczemy pod przykryciem w 200*,przez ok.30 minut.Podajemy na gorąco,efektownie wygląda z dodatkiem bitej śmietany.Smacznego.