Sposób przygotowania:
Zapiekanka z serem kozim i porem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Por kroimy na cienkie plasterki (najlepiej jasne części, bez liści). Wrzucamy pokrojony por na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy jakieś 7min dodajemy wyciśniety czosnek. Jak sie lekko zarumieni dodajemy odrobine wody i 2 łyzki śmietany oraz sól i pieprz. Orzechy drobno siekamy, ser kroimy w kostki około 1cm. Odcedzony makaron wkałdamy do naczynia zaroodpornego dodajemy ser, orzechy, kminek i zalewamy zawartościa patelni. Nastepnie dodajemy 3 duze łyzki smietany oraz troche soli. Lekko mieszmy i wkładamy do piekarnika na jakies 17 min (temp 180stopni). Odkrywamy naczynie i zapiekamy jakies 3 minuty. Podajemy na goraco. Porcja dla 2 osób.