Sposób przygotowania:
Zapiekanka z trzema serami
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni .Ugotować makaron al dente,odcedzić.
Sos beszamelowy: W rondelku, mleko podgrzewać na średnim ogniu , doprowadzić tylko do wrzenia zdjąć z ognia. W dużym rondlu stopić masło . Dodać mąkę, gotować, stale mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty. Dodawać mleko ,często mieszając ,aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać sól, gałka muszkatołową.
Naczynie do zapiekania wyłożyć warstwą makaronu i zalać 1/2 sosu.Posypać połową serów. Czynność powtórzyć. Do nagrzanego piekarnika wstawić makaron na 15 minut. Podawać gorący.
Sos beszamelowy: W rondelku, mleko podgrzewać na średnim ogniu , doprowadzić tylko do wrzenia zdjąć z ognia. W dużym rondlu stopić masło . Dodać mąkę, gotować, stale mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty. Dodawać mleko ,często mieszając ,aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać sól, gałka muszkatołową.
Naczynie do zapiekania wyłożyć warstwą makaronu i zalać 1/2 sosu.Posypać połową serów. Czynność powtórzyć. Do nagrzanego piekarnika wstawić makaron na 15 minut. Podawać gorący.