Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków .

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taką zapiekankę podawać jako dodatek do mięs i surówki.

Zapiekanka z ziemniaków .

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków .

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków .
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na cienkie talarki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć plasterki ziemniaków i marchwi. Smetanę wymieszać z mlekiem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i utartym żółtym serem. Tak przygotowanym sosem zalać ziemniaki. Wstawić do piekarnika. Zapiekać około 1 godziny w temp 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.