Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekankę z ziemniaków i kalafiora podawać z kefirem lub z surówką.

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.

 

  • 1 szt kalafior,
  • 1,5 kg ziemniaki,
  • 5 dag słonina wędzona,
  • 20 dag kiełbasa,
  • 2 szt parówka,
  • 2 szt cebula,
  • 4-5 łyżek szczypior siekany,
  • 3-4 szt jajka,
  • 2-3 łyżki oliwa,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.
Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Kalafior umyć i ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie wyjąć z wody, podzielić na różyczki. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę, pokrojone parówki i kiełbasę, podsmażyć. Obgotowane ziemniaki podsmażyć na oliwie. Połowę ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową posiekanego szczypioru. Następnie dodać cebulę wraz z kiełbasą, ugotowany kalafior, posypać pozostałym szczypiorem, wyłożyć resztę podsmażonych ziemniaków. Wszystko zalać roztrzepanymi jajkami przyprawionymi solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.
Każdy składnik w naczyniu żaroodpornym ukladamy warstwami.
Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.
Przed włożeniem do piekarnika zapiekankę zalewamy roztrzepanymi jajkami.