Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora.
Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Kalafior umyć i ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie wyjąć z wody, podzielić na różyczki. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę, pokrojone parówki i kiełbasę, podsmażyć. Obgotowane ziemniaki podsmażyć na oliwie. Połowę ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową posiekanego szczypioru. Następnie dodać cebulę wraz z kiełbasą, ugotowany kalafior, posypać pozostałym szczypiorem, wyłożyć resztę podsmażonych ziemniaków. Wszystko zalać roztrzepanymi jajkami przyprawionymi solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
anula250
Natala1210