Sposób przygotowania:
Zapiekanka z żółtym serem i szpinakiem
Ziemniaki należy wcześniej ugotować. lekko przestudzić, a następnie pokroić na plasterki, można też najpierw pokroić ziemniaki na plasterki i tak przygotowane obgotować przez ok. 10 minut i odcedzić. Szpinak rozmrażamy (ewentualnie siekamy liście), dodajemy 1 cebulę przysmażoną na złoty kolor, doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem i wszystko chwilę razem smażymy. Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, 1 cebulę przesmażoną na złoty kolor, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego,pokrojony drobno czosnek. Na formę wysmarowaną tłuszczem wykładamy mięso, na to warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami, na to wykładamy szpinak i układamy paski sera żółtego. Zapiekamy w temp. 200 st C przez 40 minut.