jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka zbójnicka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Łatwa i całkiem dobra zapiekanka ziemniaczana:)

Zapiekanka zbójnicka

Składniki:

Zapiekanka zbójnicka

 

  • 4-5 ziemniaków
  • 30 dag dowolnej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 świeża papryka
  • 1 puszka groszku konserwowego lub kukurydzy
  • pół pęczka kopru
  • 5 jaj
  • 7 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka zbójnicka
Ziemniaki ugotować, przestudzić i pokroić w półplasterki.
Kiełbasę i cebulę wysmażyć na odrobinie oleju.
Groszek lub kukurydzę odsączyć z wody.
Paprykę pokroić w kostkę.
Koper posiekać.
Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, groszek, paprykę i koper połączyć, delikatnie przemieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, a następnie włożyć wymieszane składniki.
5 jaj rozmącić z dodatkiem mleka, a następnie przyprawić solą, pieprzem i zalać składniki znajdujące się w formie.
Zapiekać około 40 minut w temperaturze 190 C.

Tagi:

kielbasa