pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zapiekanka zbójnicka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka zbójnicka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka zbójnicka

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka zbójnicka
Ugotowane, ale lekko twardawe ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek wraz z kiełbasą kroimy w kostkę i mieszamy. Śmietanę łączymy z ziołami prowansalskimi, zaś cebulę kroimy w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno: plasterki ziemniaków, które polewamy śmietaną, mieszankę boczku i kiełbasy i znowu warstwę plasterków potem mieszanka mięsna, a na wierzch cebulę. Całość przykrywamy plasterkami sera. Zapiekamy ok. 30 minut w 220°C. Smacznego.
Zapiekanka zbójnicka
Plasterki ziemniaków ułożone na dnie naczynia żaroodpornego
Zapiekanka zbójnicka
Widok na kolejne warstwy mięsną z boczkiem i kiełbasą oraz ziemniaczaną