Sposób przygotowania:
Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je na patelnie i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy je do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W międzyczasie ziemniaki obieramy i myjemy. Osuszamy i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy margaryną. Na dnie wykładamy warstwę ziemniaków, posypujemy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę cebuli. Na cebule ponownie warstwę ziemniaków i ponownie przyprawiamy. Następnie wykładamy usmażone pieczarki. Na pieczarki ponownie wykładamy część ziemniaków, przyprawiamy. Następnie pozostałą cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki, które ponownie przyprawiamy solą i pieprzem. Na górze zapiekanki układamy trzy plastry margaryny. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy plastry żółtego sera i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami podajemy na gorąco np. z sosem czosnkowym lub śmietaną.