Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju, odcedzić. Ziemniaki lekko posolić, rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Jajka rozbełtać, dokładnie wymieszać ze śmietaną i odrobiną soli i pieprzu. Wylać na ziemniaki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, trochę pieprzu i przyprawę w płynie, dokładnie wymieszać. Mięso smażyć na oleju, co chwilę mieszając. Do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany i oregano, wlać 1/4 szklanki wody. Wymieszać, podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając. Mięso rozłożyć na ziemniakach. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je lekko solą i pieprzem. Grzyby rozłożyć na mięsie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim zapiekankę. Zapiekać w 220 stopniach przez ok. 25 minut (aż ser się lekko zrumieni). Gotową zapiekankę podzielić na porcje. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.