Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na odrobinie oleju. Cebulę pokroić w pół krążki i wysmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w większą kostkę i również wysmażyć. Boczek, cebulę i pieczarki po wysmażeniu połączyć. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć połowę porcji pokrojonych ziemniaków, na nie wyłożyć połowę porcji farszu bekonowo-cebulowo-pieczarkowego, a następnie zetrzeć na tarce z małymi oczkami połowę porcji sera żółtego. Na ser nałożyć pozostałe ziemniaki, resztę farszu i znowu posypać startym serem. Zrobić sos. Serki i śmietanę podgrzewać w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowym sosem zalać przygotowaną zapiekankę. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 180 C.
kinga
kinga
jovi
Natala1210