Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczanaETAP 1:
Ziemniaki obrać ugotować prawie do miękkości.
ETAP 2:
Pokrojone mieso oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy w trakcie oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około 5 minut.
ETAP 3:
Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawiamy gałką muszkatołową do smaku, solą ziołową oraz rozmarynem, na sam koniec dodajemy pokrojony lub rozdrobniony ser feta, mieszamy.
ETAP 4:
W formie ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem.
Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku do momentu aż ser się zrumieni.
Podajemy po wyjęciu gorącą.
SylaUla
Jagodowa
monikaT83