Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z cukiniąETAP 1:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy je w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym (ok. 3 warstwy) wysmarowanym margaryną.
ETAP 2:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
ETAP 3:
Plastry przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
ETAP 4:
Po czym maczamy je w roztrzepanym jajku (jednym) i panierujemy w bułce tartej.
ETAP 5:
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
ETAP 6:
2 jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, po czym polewamy ziemniaki w naczyniu.
ETAP 7:
Odsączoną z nadmiaru tłuszczu cukinię, układamy na ziemniakach.
ETAP 8:
Całość posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni.