gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowaną zapiekankę ziemniaczaną z cukinią podaję jako danie na obiad. Polecam - jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

ETAP 1:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Plastry ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy je w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym (ok. 3 warstwy) wysmarowanym margaryną.

ETAP 2:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

ETAP 3:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Pokrojoną cukinię przyprawiamy z obu stron.

Plastry przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Cukinię maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.

Po czym maczamy je w roztrzepanym jajku (jednym) i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 5:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Plastry cukinii smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

ETAP 6:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Roztrzepanymi jajkami polewamy ziemniaki.

2 jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, po czym polewamy ziemniaki w naczyniu.

ETAP 7:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Na ziemniakach układamy usmażoną cukinię.

Odsączoną z nadmiaru tłuszczu cukinię, układamy na ziemniakach.

ETAP 8:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Warzywa w naczyniu posypujemy żółtym serem startym na tarce.

Całość posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni.