Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i łyżkę papryki wędzonej. Mieszamy, przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12-13 minut, tak by były prawie ugotowane. Po wystudzeniu kroimy je w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w półpiórka. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż straci swój czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy mięso pieprzem.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą.
Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do śmietany. Dodajemy również gałkę i mieszamy. Zostawiamy trochę sera.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwy: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Wierzch smarujemy śmietaną wymieszaną z serem. Oprószamy resztą sera.
Przykrywamy naczynie i pieczemy 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12-13 minut, tak by były prawie ugotowane. Po wystudzeniu kroimy je w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w półpiórka. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż straci swój czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy mięso pieprzem.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą.
Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do śmietany. Dodajemy również gałkę i mieszamy. Zostawiamy trochę sera.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwy: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Wierzch smarujemy śmietaną wymieszaną z serem. Oprószamy resztą sera.
Przykrywamy naczynie i pieczemy 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego




kasia900