Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka ziemniaczana z mieloną wołowiną. Idealne danie na chłodne, jesienne dni.

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i łyżkę papryki wędzonej. Mieszamy, przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12-13 minut, tak by były prawie ugotowane. Po wystudzeniu kroimy je w plastry.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w półpiórka. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż straci swój czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy mięso pieprzem.

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą.

Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do śmietany. Dodajemy również gałkę i mieszamy. Zostawiamy trochę sera.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwy: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Wierzch smarujemy śmietaną wymieszaną z serem. Oprószamy resztą sera.

Przykrywamy naczynie i pieczemy 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Mieszamy, przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 12-13 minut, tak by były prawie ugotowane.
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Następnie dodajemy pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i dusimy kilka minut.
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Wierzch smarujemy śmietaną wymieszaną z serem. Oprószamy resztą sera.