Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pie
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grube plastry ok 1 cm, Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować ok 10 min. wystudzić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego zwilżonego olejem. Mięso pokroić w cieniutkie plasterki i przysmażyć z obu stron na ładny przyrumieniony kolor. Odłożyć na talerzyk. Na patelnię dodać łyżkę tłuszczu i włożyć warzywa i pieczarki. Cebulę drobno posiekać w pół talarki, paprykę pokroić w paseczki i pieczarki na plasterki i przysmażyć, do smaku dodać sól pieprz i zioła. Wyłożyć na ziemniakach i równomiernie rozsunąć. Polać świeżo przygotowanym beszamelem i posypać cienko żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st . ok 30-40 min.Przygotować sos: Na patelni przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem. Polewać sosem kawałki zapiekanki .
Agiatis