Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Całe liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki bądź w półkrążki.Kiełbasę kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy. Podsmażamy na maśle kiełbasę, pieczarki oraz cebulę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą średnio miękkie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je połową liści kapusty, na w ten sposób przygotowane podłoże nakładamy kiełbasę z podsmażoną z cebulą i pieczarkami. Przykrywamy resztą liści kapusty. Nakrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy przez długi okres (2 godziny) w piekarniku przy niezbyt wysokiej temperaturze (160 stopni). Jest to bardzo pożywne i smaczne, lecz niestety dość wysokokaloryczne danie.