ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki z kiełbasą zapiekane w liściach kapusty z dodatkiem pieczarek.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Całe liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki bądź w półkrążki.Kiełbasę kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy. Podsmażamy na maśle kiełbasę, pieczarki oraz cebulę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą średnio miękkie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je połową liści kapusty, na w ten sposób przygotowane podłoże nakładamy kiełbasę z podsmażoną z cebulą i pieczarkami. Przykrywamy resztą liści kapusty. Nakrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy przez długi okres (2 godziny) w piekarniku przy niezbyt wysokiej temperaturze (160 stopni). Jest to bardzo pożywne i smaczne, lecz niestety dość wysokokaloryczne danie.