Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z migdałami
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.Ser zetrzeć.Połową masła wysmarować dużą płaską formą do pieczenia.Ułożyć na niej połowę ziemniaków doprawić solą pieprzem i gałka muszkatołową.Posypać połową startego sera.Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniaki również doprawić sola pieprzem i gałką muszkatołową.Na patelni roztopić resztę masła dodać migdały .Zagotować mleko i zalać zapiekankę.Posypać resztą sera i migdałów.Zapiekanką podgrzać na gazie do momentu kiedy mleko się zagotuje następne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stopni i piec 50 minut aż ziemniaki zmiękną i wchłoną cały płyn.Jeśli migdały zrobią się zbyt brązowe należy przykryć zapiekankę folią aluminiową