Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z porami
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Zblanszować ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Pory umyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki.
Mozzarellę pokroić w niewielkie plasterki lub porwać na małe kawałki. Połączyć śmietanę z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać powstały sos z ziemniakami, porami, pomidorkami i mozzarellą. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.
Mozzarellę pokroić w niewielkie plasterki lub porwać na małe kawałki. Połączyć śmietanę z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać powstały sos z ziemniakami, porami, pomidorkami i mozzarellą. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.