Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę obierz pokrój w talarki. Ser zetrzyj na tarce, pieczarki obrane i umyte pokrój w plasterki. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i podsmaż, dodaj pokrojony w kostkę boczek i chwile jeszcze podsmaż. Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki, tak samo postąp z papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oleju. Wszystkie w/w składniki układaj warstwowo: ziemniaki, cebula, pieczarki, kiełbasa z boczkiem, marchewka, papryka i przyprawy na koniec posyp serem żółtym. I tak rób aż do wyczerpania składników. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godziny. Podawaj z ketchupem.