Sposób przygotowania:
zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (około 3 - 4 mm). Marchew obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na niewielkie części. Warzywa wrzucić do dużego garnka z nieosoloną wodą. Gotować aż zmiękną. Po podgotowaniu warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posolić, zalać mixem: maślanka+ duużo tymianku+ przyprawa do dań z ziemniaków+ pieprz ziołowy+ słodka papryka. Ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn, posypać wierzch zapiekanki, piec w 180 C, około 40 minut.
/Opcjonalnie do maślanki z przyprawami można dodać dwa surowe jajka (zagęszczą one sos)./
/Opcjonalnie do maślanki z przyprawami można dodać dwa surowe jajka (zagęszczą one sos)./