BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Zapiekanki dyniowo-pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tanio , szybko , smacznie! Bardzo smaczna propozycja na jesienną kolację. Zapiekanki znikają błyskawicznie z talerza.

Zapiekanki dyniowo-pieczarkowe

Składniki:

Zapiekanki dyniowo-pieczarkowe

 

  • Pieczarki 30 dkg
  • Dynia hokkaido 20 dkg
  • Ser Gouda 10 dkg
  • Natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • Bułka wrocławska

Sposób przygotowania:

Zapiekanki dyniowo-pieczarkowe

ETAP 1:

Dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki, upiec w piekarniku, około 10 minut.

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać olej oraz przyprawy i sól, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Dynię studzimy i kroimy na mniejszej kawałeczki, dodajemy do pieczarek, delikatnie mieszamy.

Pokrojone kromki bułki, smarujemy farszem dyniowo-pieczarkowym, posypujemy natką i startym serem.

Blaszkę smarujemy odrobiną oleju, układamy kromki i zapiekamy w temp.170 C, około 7-10 minut.

Smacznego!