Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie, smaczne i chrupiące. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i odrobina wyobraźni aby stworzyć coś pysznego.

Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów
Rozpakowujemy ciasto i kroimy na paski o jakieś 2 centymetry szersze niż są pomidory. A następnie każde takie ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Fetę kroimy na plasterki. Na każdy posmarowany jajkiem pasek ciasta nakładamy na przemian feta, pomidor , feta itd. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy zapiekanki i pieczemy około 15 - 20 min, aż się ładnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, po lekkim ostudzeniu posypujemy pieprzem i bazylią.
Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry.
Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów
Ciasto rozwijamy i kroimy w paski szersze od szerokości pomidora.
Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów
Każdy pasek ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zapiekanki z ciasta francuskiego, fety i pomidorów
Następnie układamy na przemian składniki.