Sposób przygotowania:
Zapiekany makaron w sosie beszamelowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Filety myjemy i osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Lekko natłuszczamy je olejem i wcieramy przyprawy w mięso. Filety wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy z obu stron do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Gotowe zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Pod koniec oprószamy je solą. SOS: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dosypujemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę smażymy. Następnie dolewamy mleko i co chwilę mieszając podgrzewamy, aż otrzymamy pożądaną gęstość sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Do gotowego sosu przekładamy pieczarki i mieszamy.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem. Na niego wykładamy część makaronu i polewamy go sosem z pieczarkami. Filety kroimy w plastry i część układamy na sosie beszamelowym. Układamy pozostałe warstwy makaronu, sosu i fileta. Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 20 minut.