Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pachnący podwieczorek. Ryż, kokos i jabłka. Proste i pyszne połączenie. Uwielbiam takie desery. Polecam zrobić, będzie pysznie.

Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem

Ryż:

  • 20 dag ryżu jaśminowego
  • pół litra mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • kilka jabłek
  • cynamon mielony według uznania
  • masło do posmarowania formy
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem
1. Ryż gotujemy na mleku ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie mieszamy z cukrem kokosowym i wiórkami. Można dać mniej cukru, dla mnie tyle było w sam raz.

2. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Na dno układamy warstwę jabłek, na jabłka ryż, na wierzch jabłka i posypujemy cukrem kokosowym i cynamonem według uznania.

4. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni do miękkości jabłek tak około 30 minut.

5. Zapieczony ryż z jabłkami podajmy na gorąco, ale smakuje też zimno. Smacznego życzę.



Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Czas wykonania z gotowaniem i zapiekaniem około godzinkę.
Zapiekany ryż jaśminowy z jabłkami i kokosem
A tak wygląda w środku zapiekany ryż z jabłkami.