Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonemETAP 1:
Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami.
ETAP 2:
Nałożyć kolejną warstwę ryżu.
ETAP 3:
Posmarować cienką warstwą śmietanki.
ETAP 4:
Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150 st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.
Megi-
karola25