czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przygotowany ryż to świetny pomysł na deser na ciepło albo na nietypową kolację;) Dzieci bardzo go lubią!

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

ETAP 1:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Nałożyć warstwę ryżu, plastry masła i jabłka.

Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu.

Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami.

ETAP 2:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Na jabłkach rozsmarować kolejną warstwę ryżu.

Nałożyć kolejną warstwę ryżu.

ETAP 3:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Całośc posmarować warstwą śmietanki 18%.

Posmarować cienką warstwą śmietanki.

ETAP 4:

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Oprószyć cynamonem z cukrem i zapiekać .

Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150 st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.