Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubiany przez moich bliskich ryż zapiekany z dodatkiem jabłek, cynamonu i żurawiny. Polany słodką śmietaną. Zapieczony w formie w kształcie serca idealny na Walentynki.

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

 

  • 1 saszetka ryżu 10dag
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżki żurawiny
  • cynamon, cukier, cukier waniliowy do smaku
  • dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 1 łyżka śmietany
  • troszkę cukru pudru do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

Przygotowanie ryżu:

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną
Ugotowany ryż odsączamy na sicie by pozbyć wody z gotowania

Saszetkę ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany osączyć na sicie i wyjąć z woreczka.

Przygotowanie ryżu i jabłek do zapieczenia:

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną

Małą foremką w kształcie serca o pojemności 250 ml wysmarować tłuszczem. Na spód formy dać 1/2 połowę ryżu .
Jabłko umyć,obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłka ciasno ułożyć na ryżu . Posypać do smaku cynamonem,cukrem i posypać żurawiną. Na warstwę jabłek wykładamy resztę ryżu. Ryż posypujemy łyżeczką cukru.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.170 stopni i zapiekamy ok. 30-40 min .

Etap końcowy:

Zapieczony ryż wyciągamy po lekkim przestudzeniu z formy i układamy na talerzu.
Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem pudrem. Polewą polewamy nią zapieczony ryż z jabłkami.