Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż z nadmiaru wody na sitku i jeszcze ciepły przekładamy do miski. Do ryżu dokładamy cukier, masło i jajko.
Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu.
Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zapieczony ryż z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego.
Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu.
Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zapieczony ryż z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego.