Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

zapiekany ryż ze śmietaną i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny zapiekany ryż ze śmietaną i jabłkami

zapiekany ryż ze śmietaną i jabłkami

Składniki:

zapiekany ryż ze śmietaną i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

zapiekany ryż ze śmietaną i jabłkami
Wlewamy wodę do garnka. Solimy. Wstawiamy na ogień, Do gotującej wody wkładamy trzy torebeczki ryżu. Gotujemy na pół miękko . Wyjmujemy, Wykładamy z torebeczek do głębokiej miski. Mieszamy łyżką nasz ryż. W oddzielnej miseczce wylewamy śmietanę . Dodajemy do naszego ryżu śmietanę oraz jogurt. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystko. Nastepnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i ponownie wszystko dokładnie ze soba mieszamy. Wykładamy nasz ryż do naczynia żaroodpornego .
Jabłka obieramy ze skórki. Trzemy na tarce , na grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę cynamonu imieszamy dokładnie z jabłkami.
Wykłądamy na wierzch ryżu.
Pikarnik grzejemy do 180 stopni i pieczemy ryż z jabłkami przez 30 minut.
Smacznego