Sposób przygotowania:
Zaręczynowiec
Biszkopt do ciasta przygotowujemy według przepisu zamieszczonego pod tym linkiem: https://gotujmy.pl/biszkopt-makowo---kokosowy,przepisy,114625.html
Ze składników na mase: żółtka mieszamy z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym i stopniowo dolewamy mleka, ciągle mieszając by nie powstały namm grudki - gotujemy gęsty budyń, który po wystudzeniu miskujemy z miękkim masłem.
Wiśnie odcedzamy z soku i odmierzamy go 2 szklanki (jeśli brakuje to dolewamy wody), następnie 1 połowie szklanki rozpuszczamy budyń a resztę soku zagotowujemy i robimy na nim budyń, do gorącego budyniu zaraz po zdjeciu z ognia wsypujemy galaretkę oraz w razie potrzeby nieco cukru - wychładzamy.
Sposób ułożenia: Na wystudzonym biszkopcie smarujemy mniejszą częśc kremu, następnie, biszkopty maczamy w wódce tylko i wyłącznie po 1 stronie, płaską część biszkoptu pozostawiamy suchą i układamy je na kremie brzuszkiem ku dołowi. Na każdym z biszkoptów kładziemy po ok. 1 łyżeczce dżemu, uważając by dżem nie dostał się do wolnych miejsc pomiedzy biszkoptami. Drugą warstwę biszkoptów namaczamy w alkoholu w ten sam sposób, a następnie układamy płaską stroną do dżemu (tak jak na zdjeciu). Na biszkoptach rozprowadzamy pozostały krem, układamy na tym wiśnie i zalewamy teżejącą polewą wiśniową.
Ze składników na mase: żółtka mieszamy z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym i stopniowo dolewamy mleka, ciągle mieszając by nie powstały namm grudki - gotujemy gęsty budyń, który po wystudzeniu miskujemy z miękkim masłem.
Wiśnie odcedzamy z soku i odmierzamy go 2 szklanki (jeśli brakuje to dolewamy wody), następnie 1 połowie szklanki rozpuszczamy budyń a resztę soku zagotowujemy i robimy na nim budyń, do gorącego budyniu zaraz po zdjeciu z ognia wsypujemy galaretkę oraz w razie potrzeby nieco cukru - wychładzamy.
Sposób ułożenia: Na wystudzonym biszkopcie smarujemy mniejszą częśc kremu, następnie, biszkopty maczamy w wódce tylko i wyłącznie po 1 stronie, płaską część biszkoptu pozostawiamy suchą i układamy je na kremie brzuszkiem ku dołowi. Na każdym z biszkoptów kładziemy po ok. 1 łyżeczce dżemu, uważając by dżem nie dostał się do wolnych miejsc pomiedzy biszkoptami. Drugą warstwę biszkoptów namaczamy w alkoholu w ten sam sposób, a następnie układamy płaską stroną do dżemu (tak jak na zdjeciu). Na biszkoptach rozprowadzamy pozostały krem, układamy na tym wiśnie i zalewamy teżejącą polewą wiśniową.