agula22

agula22

Kucharz
[Przepisów: 10]

Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe o zapachu migdałowym z nadzieniem serowym i jagodowym. Nadzieniem może być też mak, dżemy lub Nutella. Mam dużą rodzinę więc zawsze robię większą ilość, z przedstawionych składników wychodzą 3 zawijańce, które szybko znikają...

Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem

 

 

 

  • NADZIENIE SEROWE:
  • Twaróg półtłusty- 2 kostki
  • Połowa opakowania budyniu waniliowego
  • Żółtko jajka
  • Mleko
  • Cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, odrobiną mąki na gęstą masę, a gdy ten rozczyn podwoi swoją objętość- wlewamy go do przesianej mąki.5 jaj ucieramy z 1,5 szklanki cukru, po czym wlewamy to do mąki, dodając jeszcze ok.pół litra mleka, stopioną margarynę oraz zapach migdałowy, cukier waniliowy i ćwierć łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto. Gdy nie będzie przyklejało się do rąk, możemy wtedy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE SEROWE- Roztrzepujemy żółtko, wkładamy dwie kostki twarogu z sypkim budyniem(pół opakowania), dodajemy mleko i cukier- według smaku, tak aby nadzienie nie było ani za rzadkie ani za gęste. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkujemy 1/3 ciasta na prostokąt(długość blachy), smarujemy ciasto roztrzepanymi białkami jajek. Wykładamy nadzienie, zwijamy i wkładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą bądź wyłożoną pergaminem. Makowiec smarujemy z wierzchu jajkiem. Można zrobić na wierzch kruszonkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.30 minut i zerkamy na ciasto aż się upiecze i będzie z wierzchu pomarańczowe.
Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem
Etap 4