Sposób przygotowania:
Zawijańce drożdżowe- z jagodami i serem
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, odrobiną mąki na gęstą masę, a gdy ten rozczyn podwoi swoją objętość- wlewamy go do przesianej mąki.5 jaj ucieramy z 1,5 szklanki cukru, po czym wlewamy to do mąki, dodając jeszcze ok.pół litra mleka, stopioną margarynę oraz zapach migdałowy, cukier waniliowy i ćwierć łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto. Gdy nie będzie przyklejało się do rąk, możemy wtedy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE SEROWE- Roztrzepujemy żółtko, wkładamy dwie kostki twarogu z sypkim budyniem(pół opakowania), dodajemy mleko i cukier- według smaku, tak aby nadzienie nie było ani za rzadkie ani za gęste. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkujemy 1/3 ciasta na prostokąt(długość blachy), smarujemy ciasto roztrzepanymi białkami jajek. Wykładamy nadzienie, zwijamy i wkładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą bądź wyłożoną pergaminem. Makowiec smarujemy z wierzchu jajkiem. Można zrobić na wierzch kruszonkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.30 minut i zerkamy na ciasto aż się upiecze i będzie z wierzchu pomarańczowe.