katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Zawijańce w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można zawijańce podać do obiadu albo zjeść z pieczywem.

Zawijańce w sosie

Składniki:

Zawijańce w sosie

 

  • mięso wieprzowe (łopatka, szynka, karczek) ok 40 dag
  • pieczarki 15 dużych szt
  • ogórek kiszony albo konserwowy 3-4 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1-2 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 szt
  • olej
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zawijańce w sosie
Mięso myjemy i kroimy na plastry. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy. Kilka pieczarek drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Przestudzamy. Cebulę (1/4) i ogórki drobno kroimy, dodajemy do pieczarek i doprawiamy do smaku. Na mięsne płaty nakładamy farsz i zwijamy roladki. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Pozostałe pieczarki i cebulę pokrojone przesmażamy z roladkami. Solimy. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Dodajemy pozostałe mięso. Doprawiamy do smaku. Można dodać też pokrojoną marchewkę i posiekaną natkę pietruszki.

Tagi:

mięso szynka