Sposób przygotowania:
Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i letnie mleko. Mieszamy składniki i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę lub masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni, wówczas odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, następnie smarujemy je żurawiną, a później masą makową. Zwijamy w rulon( jak na makowiec) i kroimy na równe części. Na moją blaszkę wyszło 15 części. Plastry ciasta układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35 minut. Po przestygnięciu polewamy lukrem.