Sposób przygotowania:
Zawijane pizzerinki z szynką i cebulą
Mleko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyż mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Mąkę mieszamy z wyrośniętymi drożdżami i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiamy ciasto. Opruszamy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wierzch lekko skrapiamy oliwą i smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie nakładamy farsz, czyli lekko przesmażoną i przyprawioną cebulę z szynką. Wszystko deliktanie posypujemy przyprawą do pizzy. Na farsz ścieramy żółty ser (trochę odkładmy do posypania na wierzch) i na koniec posypujemy oregano. Zwijamy ciasto jak roladę. Kroimy ok 2 cm grubości plasterki. Kładziemy na blachę, przykrywamy ściereczką i czekamy ok 20 min aby wyrosły. Następnie pieczemy je ok 30 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia każdą pizzerinkę posypujemy żółtym serem. Smacznego.