Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zawijaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Paluszki lizać!

Zawijaniec

Składniki:

Zawijaniec

 

  • 1/2kg.mielonej wołowiny,
  • 25dag.mielonej wieprzowiny,
  • 6 zmielonych parówek cielęcych,
  • 1jajko,
  • 1cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 15dag.goudy,
  • 1 czerstwa bułka,
  • sól i pieprz,
  • Ciasto;
  • 1\2kg.mąki,
  • 4dag,drożdży,
  • 1żółtko,
  • 1\2łyżeczki cukru,
  • 1/2łyżeczki soli,
  • 2łyżki oliwy,
  • 2ząbki czosnku,
  • 125ml.ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Zawijaniec
Drożdże kruszymy zalewamy ciepłą wodą,mieszamy z 1łyżką mąki,rozgniecionym czosnkiem solą i cukrem,odstawiamy.Do przesianej mąki wlewamy zaczyn,zagniatamy z oliwą i odstawiamy na 40min.pokrojone ogórki,ser oraz namoczoną bułkę i jajko wyrabiamy z mięsem i parówkami,doprawiamy.Formujemy bochenek i pieczemy 45min.w 200"C.Pieczeń zawijamy w rozwałkowane ciasto,smarujemy żółtkiem i pieczemy jeszcze 15min.w 200"C.