kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Zawijaniec z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Strucla z jagodami-pospolity zawijaniec

Zawijaniec z jagodami

Składniki:

Zawijaniec z jagodami

 

 

  • kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z jagodami
Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku i odstawiamy do zapączkowania.Dodajemy cukier,mąkę,jajka oraz stopione i wystudzone masło.Zagniatamy ciasto.Ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki-jak się klei można dosypać troszkę mąki.Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, przykryte.Nie ruszamy przed czasem.Dodajemy do jagód 5 łyżek cukru zwykłego i 250g cukru pudru.Mieszamy +++Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je na równe prostokąty o grubości 1 cm.Na każdym cieście rozsmarowujemyjagody.Zwijamy jak makowca.Podwijamy brzegi pod spód.Odstawiamy znów na 20 minut do wyrośnięcia.+++Kruszonka-zagniatamy wszystkie składniki,trzemy masę na tarce o dużych oczkach.Posypujemy ciasta z góry.Pieczemy w temperaturze 180*C przez 1 godzinę.Ciasto powinno urosnąć i nabrać kolorków.Podajemy po ostygnięciu.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka