agula85

agula85

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Zawijanka makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekłam po raz pierwszy, ale chyba się udała bo wszystkim smakowało

Zawijanka makowa

Składniki:

Zawijanka makowa

 

  • 1,5 szklanki maki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 2,5 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • MASA MAKOWA
  • 200g maku
  • 3 łyzki cukru
  • olejek migdałowy
  • 100g margaryny
  • rodzynki
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Zawijanka makowa
Z mąki, rozrobionych drożdży z mlekiem, margaryny, żółtek, cukru, cukru waniliowego robimy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wykładamy na stolnicę posypana maka i wałkujemy w prostokat. Nakładamy nadzienie makowe i zwijamy w roladę Pieczemy 40 minut, w 175 stopniach. MASA MAKOWA: Mak zagotować. Zmielić dwa razy. Dodać rodzynki cukier, olejek, białka ubite na sztywno i wymieszać. Wyłożyć na ciasto

Tagi:

mak