SUPERPRZEPIS

Zawijaski Eli z okonia morskiego

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zawijaski Eli z okonia morskiego Więcej zdjęć (5)

Pyszne zawijaski z okonia, z suszonymi pomidorami, przygotowane w aromatycznej marynacie.

Składniki:

Zawijaski Eli z okonia morskiego

 

  • 4 okonie morskie
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju do smarowania blachy
  • pieprz
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Zawijaski Eli z okonia morskiego
Z ryb zeskrobać łuski,usunąć płetwy i głowy. Okonie morskie dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby wyfiletować ale zostawić skórkę. Każdy filet przekroić wzdłuż na dwie części.

Wymieszać olej z pomidorów,sos sojowy,przyprawę do ryb,zioła prowansalskie i pieprz. Powstałą marynatą posmarować filety i włożyć je w zamkniętym pojemniku do lodówki na 6 godzin.

Pomidory obrać ze skórki. Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Wyjąć filety rybne z lodówki i rozłożyć na desce. Na filety rozłożyć natkę pietruszki. Na pietruszce położyć pomidory i każdy filet ciasno zwinąć w rylonik. Ruloniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piec około 15-20 minut,w zalezności od wielkości ryb. Smacznego!
Zawijaski Eli z okonia morskiego
Ryby wyfiletować ale zostawić skórkę. Każdy filet przekroić wzdłuż na dwie części..
Zawijaski Eli z okonia morskiego
Posmarować filety marynatą i włożyć je w zamkniętym pojemniku do lodówki na 6 godzin.
Zawijaski Eli z okonia morskiego
Na filety rozłożyć natkę pietruszki. Na pietruszce położyć pomidory.
Zawijaski Eli z okonia morskiego
Filety ciasno zwinąć w ruloniki i nadziać na patyczki do szaszłyków.