jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Zawijasy śledziowe z sałatką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Efektowna, koszerna przystaweczka.

Zawijasy śledziowe z sałatką

Składniki:

Zawijasy śledziowe z sałatką

 

  • 8 filetów typu matjas korzenny
  • pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • szkanka śmietanki kwaśnej
  • 1 niewielkie kwasne jabłko
  • 1 niewielka biała cebula
  • mały pęczek koperku
  • sól, cukier pieprz cytrynowy do smaku
  • 4 kwiaty nasturcji do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zawijasy śledziowe z sałatką
Do śmietany dodawaj kolejno posiekaną drobno cebulkę, posiekane (obrane uprzednio jabłko) , posiekany koperek i bób - zostawiając kilka do dekoracji. Wymieszaj sałatkę , dopraw odrobiną cukru, soli i pieprzem. Po dwa filety zepnij w ósemkę, a tak powstałe dwa kubeczki napełnij sałatką. Udekoruj kwiatem nasturcji (jest jadalny!) , ziarenkami bobu i koperkiem.