agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

żeberka duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepyszne mięciutkie mięsko

żeberka duszone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

żeberka duszone

 

  • żeberka ok 1 kg
  • przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • soser winiary

Sposób przygotowania:

żeberka duszone
żeberka dokładnie myjemy, dzielimy na porcje.
oliwę z oliwek mieszamy z przyprawą do duszenia mięsa oraz pieprzem. w tej marynacie obtaczamy mięso. smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
ja nie solę mięsa poniewaz przyprawa jest słona, ale to według uznania.
przygotowujemy soser - według instrukcji na opakowaniu, należy wymieszac go z zimną wodą, dlatego później polecam podgrzać go, żeby zimnym płynem nie zalewać mięsa.
zmniejszamy ogien pod żeberkami, dolewamy soser i dusimy pod przykryciem ok 1 godziny lub do miekkości mięsa.

Smacznego:)
żeberka duszone
żeberka nie są zbyt mocno doprawione, tak więc będą pasować każdemu